United Nations Academic Impact

VERN’ – jedino hrvatsko visoko učilište član UNAI inicijative

Piše: Lana Dukanović, studentica 3. godine preddiplomskog studija Novinarstvo

Tea Gagro Held, voditeljica EU projekata na VERN’u i Iva Biondić, prodekanica za strateški razvoj VERN’a

United Nations Academic Impact (UNAI) inicijativa je koja kroz potporu visokoškolskim ustanovama nastoji dati doprinos ostvarenju ciljeva Ujedinjenih naroda, uključujući promicanje i zaštitu ljudskih prava, pristup obrazovanju, održivost i rješavanje sukoba. Upravo članom te globalno inicijative postao je u siječnju ove godine i VERN’, kao jedino hrvatsko visoko učilište u tom uglednom društvu.

Mreža studenata, akademika, znanstvenika, istraživača, istraživačkih centara, visokih učilišta, kontinuiranog obrazovanja i obrazovnih udruga, koju UNAI okuplja od 2010., danas broji više od 1.300 institucija članica iz više od 130 zemalja. Rad ove mreže od presudnog je značaja za postizanje ciljeva održivog razvoja, s obzirom na ideje, izume i rješenja s kojima raspolažu.

Iako je članstvo u UNAI-u otvoreno svim akreditiranim visokim učilištima, važno je istaknuti da je VERN’ jedina članica iz hrvatskog akademskog sektora, kao i da smo za prijem u članstvo aplicirali s uspješnim projektima koji potiču održivost i komplementarni su UNAI-jevim glavnim načelima održivog razvoja.

„Sva načela UNAI-ja vrijednosti su koje se u našem redovitom poslovanju trudimo poštivati te njihovu realizaciju dodatno osiguravamo kroz dugoročne strateške planove VERN’a, ali i operativno kroz kreiranje i sudjelovanje u brojnim projektima“, istaknula je Iva Biondić, VERN’ova prodekanica za strateški razvoj, koja je ujedno i članica Upravnog odbora Global Compact inicijative Ujedinjenih naroda u Hrvatskoj.

„Neke od takvih aktivnosti brojni su projekti naših studenata koji su sudjelovali na Hult Prize Challengeu na lokalnoj i globalnoj razini, pa onda inicijativa #EducationmeetsBusiness koju smo pokrenuli radi osiguravanja kontinuirane suradnje između poslovnog sektora i sektora obrazovanja, zatim partnerstvo s Deloitteom u obilježavanju International Fraud Awareness tjedna, te SILICE projekt koji se bavio poticanjem razvoja socijalnih inovacija. Baš tim projektom pružene su obrazovne mogućnosti izraelskim i indijskim studentima iz siromašnijih sredina da steknu znanja na sveučilišnoj razini i da im se omogući obrazovanje iz domene ekonomskih i socijalnih inovacija, kako bi se poticalo poduzetništvo i održivi razvoj u njihovim zajednicama.“

No postoje i drugi projekti koje je VERN’ uspješno proveo u suradnji s međunarodnim partnerima, a bili su referentni prilikom odlučivanja o članstvu u UNAI-ju.

„Posljednjih godina, VERN’ se opredijelio za sudjelovanje u projektima koji su u skladu s našim strateškim načelima i planovima, ali i onima koji rade na dobrobit cjelokupne zajednice i postavljaju temelje za ekonomsku i socijalno održivu uspješnu budućnost svih nas“, pojašnjava Tea Gagro Held, VERN’ova voditeljica EU projekata.

„Prvi takav projekt je ‘VISIT – Versatile Islands cooperating for new services and innovation in tourism’, kojemu je cilj razviti postojeće i nove inovativne usluge srednjih i malih poduzeća na europskim otocima kako bi se kroz suradnju s visokim učilištima poboljšale sposobnosti lokalne zajednice. Drugi projekt takvog tipa je ‘EDU LAB’ koji se bavio razvojem prilika za zapošljavanje i obrazovanje mladih u dunavskoj regiji, adresirajući socijalne izazove poput demografskih promjena, spolne nejednakosti i migracija…“

  • Koji su ostali projekti ovoga tipa koji se provode na VERN’u?
  • Na koji način VERN’ kroz ove projekte daje doprinos realizaciji glavnih načela ove UN-ove inicijative?

Više detalja o inicijativi United Nations Academic Impact i VERN’ovim projektima u području održivog razvoja i socijalnih inovacija, saznajte u nastavku klikom na fotografiju.