Imenovanje

VERN’ova predavačica dr. sc. Mirela Holy jedina predstavnica Hrvatske u EU odboru misije „Horizon Europa“

Članovi odbora su ugledni znanstvenici, istraživači, političari i javne osobe s ekspertizom u području zaštite okoliša.

Članovi Odbora

VERN’ova predavačica i pročelnica tri diplomska studija, dr. sc. Mirela Holy, izabrana je u Odbor misije EU za adaptaciju klimatskim promjenama, te je jedina predstavnica Hrvatske uopće, koja je izabrana u članstvo Odbora misija Horizon Europa.

Odbori misija su potpuno nova europska savjetodavna tijela, a ukupno ih je pet, u području klimatskih promjena, karcinoma, očuvanja mora i voda, pametnih gradova te očuvanja tla i hrane. U svakom Odboru misija je ukupno 15 članova biranih iz redova uglednih znanstvenika, istraživača, političara i javnih osoba koje su se istaknule u području kojim se bavi pojedini Odbor misije.

Izbor u Odbore misija Horizon Europe veliko je priznanje za VERN’ovu pročelnicu, nekadašnju ministricu zaštite okoliša Republike Hrvatske, jer se za članstvo u Odborima misija natjecalo više od 2.000 kandidata iz cijele Europske unije.

Odbor u koji je imenovana naša predavačica također se bavi i društvenom adaptacijom, a predsjedava mu Connie Hedegaard, bivša EU povjerenica za klimatske akcije te bivša danska ministrica okoliša.

Ostatak uglednih članova Odbora za klimatske promjene: prof. Jean-Pascal van Ypersele, klimatolog i član UN-ovog Međunarodnog panela za klimatske promjene; prof. Daniela Jacob, klimatologinja i članica UN-ovog Međunarodnog panela za klimatske promjene; Ann Runnel, eko-inovatorica i predsjednica uprave Reverse resources; dr. sc. Asun Lera St. Clair, članica savjetodavnog odbora Future Earth i članica radne skupine UN-ove Okvirne konvencije za klimatske promjene; Mathieu Cornieti, predsjednik Uprave Impact Partners, Europskog fonda za socijalna ulaganja; prof. Kevin O´Connor, direktor BEACON SFI Bioeconomy istraživačkog centra; Mark Scicluna Bartoli, izvršni šef europskih i institucionalnih poslova u Bank of Valletta; Hein Pieper, predsjednik nizozemske regionalne vodne agencije Rijna i Ijssela i potpredsjednik Udruženja nizozemskih vodnih agencija; prof. Helena Freitas, profesorica na Zavodu za znanosti o životu na Sveučilištu u Coimbri u Portugalu te predsjedavateljica UNESCO-ovog odbora za zaštitu biološke raznolikosti i održivi razvoj; prof. Johan Rockström, direktor Potsdamskog instituta za istraživanje klimatskih utjecaja i profesor znanosti o sustavu Zemlje na Sveučilištu u Potsdamu; dr. Jaroslav Mysiak, direktor divizija Strategija procjene i prilagodbe rizika za Euro-mediteranski centar za klimatske promjene; prof. Virginia Murray je voditeljica projekta smanjenja globalnog rizika od katastrofa u javnom zdravstvu Engleske; prof. Per Espen Stoknes, psiholog s doktoratom iz ekonomskih znanosti i direktor Centra za zeleni rast na Norveškoj poslovnoj školi.

Čestitamo našoj predavačici na imenovanju!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 10.9.2019.