Mobilnost studenata

VERN’ovi studenti relevantna akademska i stručna znanja usvajaju i na stranim sveučilištima

Svi studenti se mogu prijaviti na godišnje Erasmus+ natječaje i dio svog obrazovanja studirati u nekoj stranoj državi.

Budimpešta

Na kraju prošle godine grupa naših studenata je studirala jedan semestar na sveučilištima u Portugalu, Njemačkoj i Mađarskoj, a donosimo vam neke od njihovih dojmova.

Tihana Strnad, Odnosi s javnošću i studij medija
Studiranje na Budapest Metropolitan Universityju u Mađarskoj bilo je zapravo vrlo slično studiranju na VERN’u, bez učenja napamet, već uz mnogo praktičnih i korisnih primjera iz poslovne i akademske prakse. Profesori su većinom bili odlični, kvalitetno su predavali na engleskom jeziku i bili su vrlo susretljivi, dok je među studentima bila prava međunarodna atmosfera jer ih je bilo iz svih krajeva svijeta. Što se mene tiče učeničke i studentske razmjene su nešto najbolje što možeš napraviti za sebe dok si mlad.

Budimpešta

Karla Čurčić, Turistički i hotelski menadžment
Bila sa izabrala Portugalski fakultet ISCAP – Instituto Superior de Contabilidade e Administração do Porto, na kojem je bilo genijalno za studirati, interaktivno, zabavno i s puno rada na projektima na svakom predmetu. Prilike koje pruža Erasmus su jedinstvene za nas studente, a ja sam osobno stekla odlično iskustvo, upoznala druge kulture, drugačiji način življenja i proširila svoje vidike.

Mirna Maravić, Turistički i hotelski menadžment
Na Erasmus sam otišla u Bremen u Njemačku gdje sam studirala na Hoschule Bremen. Budući da je riječ o međunarodnom okruženju, studiranje je bilo potpuno drugačije nego na VERN’u, prvenstveno zbog činjenice da nemam svoju grupu i svaki sam predmet slušala s drugim studentima. Dio nastave je bio klasičan, u obliku predavanja, no na većini predmeta, nastava je bila interaktivna i predavače je uvijek zanimalo mišljenje i stav studenata. Preporučila bih da studenti koji odlaze na razmjenu pokušaju upoznati lokalne studente, a ne da se druže isključivo s Erasmusovcima, jer ih lokalni studenti puno bolje mogu uputiti u akademska i izvannastavna događanja.

Olivera Ciraki, Turistički i hotelski menadžment
Na fakultet Hoschule Bremen u Njemačkoj definitivno treba doći s puno strpljenja i dobro organiziranim vremenom s obzirom da se nigdje ne smije kasniti. Studentima preporučam da pronađu mini job jer se u dva dana rada može zaraditi kao u Hrvatskoj za mjesec dana rada po osam sati, a ovdje su studentski poslovi uglavnom po pet sati. Što se tiče ostalih studenata,kod nas na fakultetu većinom su bili studenti iz Meksika, Kine, Japana i SAD-a, pa sam upoznala zaista različite kulture.

Budimpešta

Nika Musić, Odnosi s javnošću i studij medija
Ja sam svoj Erasmus semestar provela u Španjolskoj na fakultetu Universidad de Vigo – Pontevedra. Iskreno, nisam očekivala da će mi se Pontevedra toliko svidjeti, ali grad je toliko mali da ima neku svoju karizmatičnu energiju. Što se tiče fakulteta, na njemu je bilo puno studenata iz drugih gradova, ali i centralne i južne Amerike. Stvarno smatram da je ovo bila najbolja odluka koju sam donijela u dosadašnjem dijelu studija i u takvom sam međunarodnom okruženju zaista puno naučila.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 16.7.2020.