Poslovni i osobni razvoj

Jedna disciplina, a više od milijardu web stranica (piše: Tvrtko Begović)

Front end developeri trebaju imati solidne teorijske i praktične osnove, ali i motivaciju i želju za neprestanim usavršavanjem i učenjem.

Front end development

Jeste li znali da na internetu trenutno postoji više od milijardu web stranica?

I dok taj broj iz dana u dan raste, jednako tako raste i potreba za developerima koji će razvijati i održavati te stranice. Primjerice, Američki zavod za statistiku je procijenio da će u sljedećih deset godina potražnja za developerima web aplikacija rasti po stopi od 13 posto godišnje.

U razvoju web aplikacija, posebno i najvažnije mjesto zauzima razvoj sučelja, odnosno tzv. front end development. Bez lijepog, brzog i kvalitetnog sučelja, bez brzih i responzivnih stranica nemoguće je danas zamisliti dobru web aplikaciju.

Front end razvoj je danas brzorastuća i dinamična disciplina u kojoj je ključan faktor postalo poznavanje tehnologija, trendova i načina njihove primjene na poslovnim zadacima. Stoga front end developeri trebaju imati solidne teorijske i praktične osnove, ali i motivaciju i želju za neprestanim usavršavanjem i učenjem novih i boljih tehnika i rješenja.

Na VERN’ovom stručnom obrazovnom programu „Front end development“ upoznat ćete se s jezikom Javascript, koji je za razvoj web aplikacija važan jednako kao hrvatski ili engleski jezika za sporazumijevanje – dakle, jezik bez kojeg front end developer ne može funkcionirati.

Uz jezik ćete naučiti koristiti i najpopularniju biblioteku za razvoj web sučelja React, koji danas zauzima oko 40 posto tržišta i djelo je Facebookovih inženjera.

Uz pretpostavku da poznajete HTML i CSS, time se nećete puno baviti, već će vam glavni cilj biti kako napraviti jednostavnu i funkcionalnu aplikaciju u Reactu. Pisat ćete dosta koda i radit ćete to kroz više različitih primjera, da bi kruna vaše edukacije na kraju bila osobni projektni zadatak na kojem ćete primijeniti, isprobati i uvježbati sve što ste naučili tijekom edukacije.

Ovisno o tome jeste li više tip developera za početni stupanj ili za napredni stupanj Front enda, na VERN’u su vam na izboru dva modula koji se izvode u okviru stručnog obrazovnog programa „Front end development“.

 

Tvrtko Begović, dipl. ing., predavač na Veleučilištu VERN’ i stručnom obrazovnom programu „Front end development“, iskusni web developer koji je pratio web development i razvoj front enda od samih početaka, i dalje razvija web aplikacije, React power user.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 7.10.2019.