Education Goodies

Što se može naučiti online na prestižnim svjetskim sveučilištima

Drago nam je što ste zadovoljni kvalitetom naše online nastave, a nju bismo željeli obogatiti i preporukama nekih odličnih programa vrhunskih svjetskih sveučilišta

Zadnjih tjedana svi smo gotovo u potpunosti emigrirali online – studira se online, informira se online, neki kuhaju, a drugi naručuju hranu i namirnice online; vježbamo uz aplikacije, preko Zooma, na Instagramu, neki od vas možda, valjda, (House)partyjate online… Neki zbog te iznenadne emigracije imaju manje, a neki više vremena, ali izvjesno je da smo se na neki način prilagodili online egzistenciji.

U online bespućima nekada se teško snaći, procijeniti što je točno, a što netočno, što korisno i relevantno, a što nije, pa i kad je online edukacija u pitanju. Drago nam je što ste zadovoljni kvalitetom naše online nastave, a nju bismo željeli obogatiti i preporukama nekih odličnih programa vrhunskih svjetskih sveučilišta. Njih možete „pohađati“ besplatno, pa čak i, kao neki od vas našu online nastavu, u pidžami. Za početak predlažem vam šest programa – dva iz domene razvoja komunikacijskih vještina, dva da bolje brinete o sebi u ova čudno teška vremena i dva nazovimo kreativna. Ovakve preporuke pripremat ću za vas svakih dva tjedna, a na mailu iva.biondic@vern.hr stojim na raspolaganju za sva dodatna pitanja ili ako ste gladni još nekih znanja i programa, pa ne možete dočekati sljedeću turu preporuka.

 
Za razvoj komunikacijskih vještina

Rhetoric: The Art of Persuasive Writing and Public Speaking (Sveučilište Harvard)

Da u izolaciji komunikacijski ne zahrđate već da naučite kako uspješnije argumentirati svoja mišljenja i stavove, ali i analizirati tuđu argumentaciju, predlažem vam program sigurno najpoznatijeg svjetskog sveučilišta – Harvarda. Program traje 8 tjedana,  sljedeći počinje 12. svibnja. Praćenje programa je besplatno, a za 99 američkih dolara možete dobiti i certifikat o završenom programu, što se lijepo može vidjeti na vašem životopisu i LinkedIn profilu, a nije loše ni za šeranje na Faceu, Instagramu, Tweeteru…

Improving Communications Skills (Sveučilište Wharton)

Program za unaprjeđenje komunikacijskih vještina, koji uključuje brojne uspješne strategije za otkrivanje da li netko laže, kako razviti povjerenje slušatelja, kako spretno pregovarati, pa i kako se ispričati te kako skrojiti moćne poruke i pitati promišljena pitanja, aktivno slušati i birati pravi medij za komunikaciju možete pratiti na Sveučilištu Wharton čiji su alumniji i Donald Trump i Elon Musk. Za ovog prvog nisam sigurna da je dobra reklama za ovakav program no možda ćete samo otkriti koja je sve predavanja Donald markirao tijekom studija.

 

Za bolju brigu o sebi…

Becoming a Resilient Person: The Science of Stress Management and Promoting Wellbeing (Sveučilište Washington)

U vremenu u kojem živimo iznimno je bitno biti… hm, prevest ću „resilient“ kao „oporavljiv“ iako to nije najizravniji prijevod, ali je najadekvatniji ovoj temi. Ideja iza termina „resilient“ je da naučimo neke pozitivne vještine, strategije i rutine koji će nas naučiti kako da živimo sretnije, ispunjenije i sadržajnije i efikasno upravljamo stresom. 

Science of Well-Being (Sveučilište Yale)

Tematski sličan program, na kojem možete razviti produktivnije navike.

 

Za opuštanje, širenje vidika,… i da, kada ste pogledali sve serije na Netfilxu i HBOu, konačno napišete svoju 🙂

Introduction to Classical Music (Sveučilište Yale)

Ako vam se čini da je klasična glazba dosadna i staromodna moram vam priznati da nije baš sva, ali je činjenica da osim osobnog afiniteta dobro dođe interesantno upoznavanje s ovim glazbenim žanrom kakvo se nudi na Sveučilištu Yale.
P.S. I Lady Gaga i Lana del Ray i Beyonce imaju pjesme koje su inspirirane Bachom, Schubertom i sličnima. Za Jala Brata i Buba Corellija nisam sigurna, ali rekla bih da ne vuku svoju inspiraciju iz tog žanra.

Script Writing (Sveučilište Michigan)

I kao što kaže u podnaslovu, ako ste pogledali sve na Netflixu, HBO-u i drugim platformama onda je vrijeme da pripremite pilot svoje TV ili web serije u čemu vam može pomoći program sa Sveučilišta Michigan na kojem su studirali brojni scenaristi dobitnici Oskara i Emmya, a vama je možda dovoljan samo certifikat da dostignete takve uspjehe.

Uživajte u novim znanjima.

Iva Biondić,
prodekanica za strateški razvoj
VERN’

Odjel za komunikacije
Datum objave: 21.4.2020.