Poslovni i osobni razvoj

Poznanstva, osobni razvoj, samostalnost – 5 razloga zašto se obrazovati za turističkog vodiča

Voliš li putovati, istraživati nova područja i otkrivati njihove znamenitosti? Želiš li kroz zanimljive priče upoznavati turiste s poviješću i baštinom hrvatskih regija te poticati stvaranje jedinstvenih emocija i doživljaja?


Povijesne znamenitosti

Obrazovanjem za turističkog vodiča dobivaš priliku da svoju želju za putovanjima i pričanjem priča pretvoriš u dinamičan i kreativan posao u turistički atraktivnoj destinaciji poput Hrvatske, gdje još uvijek postoji mnoštvo zanimljivih priča, koje turistima nitko nije ispričao.

S obzirom da nam je sezona pred vratima, otkrivamo ti pet zanimljivih činjenica o poslu turističkog vodiča.

1. Proširi svoje društvene horizonte

Kao turističkom vodiču pruža ti se prekrasna prilika da svakodnevno upoznaješ nove osobe i razvijaš poznanstva s ljudima iz cijeloga svijeta. Ovakva ti se mogućnost ne pruža baš ako radiš isključivo uredski posao, zar ne?

2. Usavrši javni nastup

U ovom ćeš poslu naučiti mnogo o samome sebi i razvit ćeš brojne interpersonalne vještine, uključujući i umijeće prezentiranja, neverbalnu komunikaciju, dikciju te sposobnost privlačenja i zadržavanja pažnje. Upravo ti te vještine mogu biti korisne u daljnjem razvoju karijere i u drugim profesijama.

3. Izbjegni rutinu „od 9 do 17“

U poslu turističkog vodiča ne postoje dva identična radna dana. Samostalno upravljaš svojim vremenom, susrećeš različite ljude, posjećuješ mnoga mjesta, razvijaš se svakim danom, a ono najvažnije, nikad nećeš zaglaviti osam sati ili više za uredskim stolom.

4. Uživi se u različite uloge

U ovome poslu, samo tijekom jednoga dana imat ćeš mnogo uloga. U jednog trenutku tumačiš povijest, u drugome si govornik, u trećem vodiš grupu turista i s lakoćom rješavaš tekuće probleme u destinaciji.

5. Ostvari dodatni prihod

Turistički vodiči koji se zaista pronađu u tom zanimanju i postanu eksperti, znaju biti rezervirani tjednima unaprijed tijekom turističke sezone. Kvalitetu dobrog vodiča turisti znaju prepoznati, pa uz standardni honorar neki od njih ostvaruju i dodatni financijski poticaj za kvalitetno obavljen posao u vidu popularnih napojnica, bakšiša ili trinkgelda. 

Zvuči li vam sve ovo vrlo izazovno i želite li ovo ljeto iskoristiti za profiliranje u ovome poslu, sada je pravi trenutak za pohađanje seminara i polaganje stručnog ispita za turističkog vodiča.

Stručna znanja koja su ti potrebna za polaganje ispita prenose ti predavači s dugogodišnjim iskustvom iz struke, a program će se održati u prvoj polovini travnja u akademskim prostorima VERN’a.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 4.3.2020.