FORUM.dok

U okviru dokumentarne platforme FORUM.dok na VERN’u održan panel o cyber ratovanju

Nova dokumentarna platforma VERN' Foruma, FORUM.dok, premijerno je održana prikazivanjem dokumentarnog filma „Zero days“, nakon kojega je održana panel diskusija o cyber ratovanju i njegovom utjecaju na našu svakodnevnicu.

Nova dokumentarna platforma VERN’ Foruma, FORUM.dok, premijerno je održana prikazivanjem dokumentarnog filma „Zero days“, oskarovca Alexa Gibneya, nakon čega je održana panel diskusija o cyber ratovanju i njegovom utjecaju na našu svakodnevnicu.

Dokumentarni film „Zero days“ tematizira  novu vrstu ratovanja, tzv. cyber ratovanje, a u fokusu filma je Stuxnet, računalni virus koji su američke i izraelske tajne službe infiltrirale u iranske računalne mreže, nastojeći sabotirati iranski nuklearni program.

Ovaj film renomiranog američkog dokumentarista Alexa Gibneya poslužio je kao šlagvort i glavna tema panelu o cyber ratovanju, koji je moderirao Robert Zuber, ugledni hrvatski dokumentarist i novinar, a na kojem su sudjelovali prof. dr. sc. Vlatko Cvrtila, dekan VERN’a i stručnjak za geopolitiku te Marko Rakar, poznati hrvatski bloger i stručnjak za digitalne komunikacije.

Panelisti su diskutirali o trenutnom geopolitičkom stanju u svijetu, utjecaju virtualnog svijeta i digitalnih trendova na našu stvarnost, te posljedicama nedavnih američkih predsjedničkih izbora, tijekom kojih je cyber ratovanje dobilo dosta pozornosti.

„Mislim da je stanje puno gore, ovo je samo vrh sante leda koju smo vidjeli, ali ono što se stvarno događa je puno kompliciranije“, započeo je diskusiju Marko Rakar mišljenjem o stanju u svijetu kakvo je prikazano u dokumentarcu.

Rakar je čak Stuxnet usporedio s razvitkom atomske bombe, ali je i dodao da je unatoč zastrašujućim mogućnostima, Stuxnet zapravo umjetničko djelo s čisto zanatske strane.

Dekan Cvrtila je naglasio kako dokumentarac dobro pokazuje u kakvo razdoblje ulazimo, te u koje se sve svrhe mogu koristiti računalni virusi. Osim ratovanja među državama, ugrožavanju državnih suvereniteta ili cyber djelovanju s fizičkim posljedicama, kao što je film pokazao, mogu se koristiti za ugrožavanje demokracije, rušenje institucija demokratsko političkog poretka, tj. izbora, itd.

„Živimo u društvu rizika, a ti se rizici danas sve više povezuju u različite kompleksne, vrlo složene fenomene, koje naprosto nije moguće savladavati alatima s kojima u ovom trenutku ljudska civilizacija raspolaže“, zaključio je dekan Cvrtila.

FORUM.dok nastavlja sa svojim projekcijama u jednomjesečnom ritmu, kojima će aktualizirati različite društvene teme kroz projekcije dokumentarnih filmova i panel diskusije stručnih sugovornika. 

(Milan Pavičić)

Odjel za komunikacije
Datum objave: 19.1.2017.