Književnost

VERN’ov alumni i pokretač književnog festivala dobitnik ovogodišnje nagrade Fric: „Pisanjem se bavim 16 godina“

Naš kolega Marko Gregur je ovogodišnji dobitnik nagrade koja se dodjeljuje za najbolji premijerni naslov fikcijske proze.

Marko Gregur

VERN’ov alumni Marko Gregur ovogodišnji je dobitnik književne nagrade Fric za svoj roman „Vošicki“.

Riječ je o biografiji Vinka Vošickog, češkog doseljenika u Koprivnicu, izdavača-entuzijasta i velikog zaljubljenika u knjigu koji je bio bliski suradnik Miroslava Krleže, po čijem se nadimku (Fric) i zove ova nagrada.

„Vošicki je znamenita osoba o kojoj se malo znalo i zapravo je sve krenulo iz želje da sam saznam tko je on zapravo bio, a onda da ga književno uobličenog predstavim čitateljima“, objasnio nam je Marko.

Iako po zanimanju ekonomist i stručnjak za odnose s javnošću (preddiplomski studij Odnosi s javnošću i studij medija), Marko je platformu za realizaciju svojih potencijala očito prepoznao u književnosti, što je u nekoliko navrata prepoznala i sama struka, a pokretač je i festivala „Alpe Jadran Festival mladih pisaca“.

„Počeo sam pisati još u tinejdžerskim godinama, a prve radove sam objavio 2005., pa tu godinu možemo uzeti kao početak moga pisanja. Unazad tih 16 godina stvari su se događale postupno, kako je jedino i red. Meni je bilo najvažnije prvo se okušati u časopisima i novinama, odnosno natječajima pa sam tako puno objavljivao i dobivao nagrade za pojedine priče i pjesme poput regionalne nagrade „Ulaznica“, a bilo je i drugih. Također sam dobio nagradu „Prozak“ za najbolji rukopis autora do 35 godina starosti iz Hrvatske, zahvaljujući kojoj sam započeo suradnju s urednikom Krunom Lokotarom, što mi je bila velika želja. Ta suradnja traje i danas, već nekih 8-9 godina, ukupno na četiri knjige, od kojih sam za roman „Kak je zgorel presvetli Trombetassicz“ dobio nagradu „Katarina Patačić“ za najbolju knjigu na kajkavskom, a za ovaj posljednji roman, evo, nagradu Fric.“

Osim samog priznanja, našem alumniju je pripala i određena novčana nagrada te skulptura, a uvjereni smo da će mu to samo biti dodatni motiv za daljnji književni rad. Čestitamo!

Odjel za komunikacije
Datum objave: 8.2.2021.