Online gostujuće predavanje

Nagrađivani istraživački novinari podijelili svoja iskustva s VERN’ovim studentima

Dora Kršul i Andrej Dimitrijević studentima su posebno naznačili koliko je rada potrebno za kvalitetan novinarski članak.

Online predavanje na VERN’u

Istraživački novinari  portala Telegram.hr Dora Kršul i Andrej Dimitrijević nedavno su za VERN’ove studente 3. godine preddiplomskog studija Novinarstvo održali online gostujuće predavanje na temu „Istraživačko novinarstvo u Hrvatskoj – ipak se kreće“.

Predavanje i razgovor s sa studentima održani su u okviru nastave na kolegiju Istraživačko novinarstvo predavača Zlatka Herljevića, a gosti su studente upoznali sa svojim istraživačkim pričama koje su rezultirale nagradama Hrvatskog novinarskog društva za istraživačko i internetsko novinarstvo.

Podsjetimo, Dora Kršul je 2017. kao novinarka portala Srednja.hr, nagrađena za opširnu istraživačku usporednu analizu Akcijskog plana za provedbu Strategije znanosti, tehnologije i  obrazovanja i analizu same Strategije. U svom radu ukazala je na brojne nepodudarnosti, između ostalog, da su iz Strategije obrazovanja izostavljeni romska manjina i djeca s poteškoćama u razvoju.

Andrej Dimitrijević je pak, nagrade dobio za istraživačke tekstove objavljene 2019. godine na portalu Telegram.hr u kojima je razotkrio nekretninski biznis i nepravilnosti kod tadašnjeg ministra uprave.

Studenti su pokazali veliko zanimanje za ovo predavanje uz pregršt postavljenih pitanja, a iskusni novinari su im posebno naglasili potrebu „kopanja“ po dokumentima, gruntovnicama i katastrima te im ukazali na važnost praćenja tragova novca i  stalnog kontakta s izvorima informacija koje se ne smije odati ni pod koju cijenu.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 5.2.2021.