Sveučilišni studiji

Zbog koronakrize profesije budućnosti postaju sadašnjost

Aktualna pandemija je bez ikakve sumnje promijenila svijet u kojem živimo, vrlo vjerojatno nepovratno.  U tome novom svijetu neke, do sada vrlo zastupljene profesije, polako nestaju, neke su postale relikti prošlosti, no istovremeno, neke nove profesije se tek rađaju, a biznisi cvjetaju. Rezultati analize New York Timesa u razdoblju lockdowna pokazali su da je dramatično poraslo korištenje komunikacijskih servisa u cyber prostoru. Očekivano. 

Socijalna distanca kao poslovna prilika

Prema navedenom istraživanju socijalna distanca, ta nužna mjera kojoj smo izloženi zadnjih nekoliko mjeseci, nije smanjila ljudsku potrebu za komuniciranjem, informiranjem i druženjem, naprotiv čini se da ju je i povećala. Tako se ova godina pokazala poslovno vrlo unosnom za društvene mreže i društvene medije (posebice Facebook, Netflix, YouTube, Tik Tok), aplikacije za video konferencije (Google Classroom, Zoom, MS Teams), digitalne medije, posebice za etablirane news portale, ali i lokalne digitalne medije. Ljudi su se u lockdownu, čak i oni koji do tada nisu bili skloni cyber komuniciranju, gladni informacija iz svog neposrednog susjedstva i globalnog okruženja, masovno preselili u cyber prostor. Profitirali su i fact-checkeri, wikiji, te posebno, video igre. Neki od spomenutih u ovoj su godini rasli i preko 100%. Digitalne mreže i aplikacije svih vrsta postaju prenositelji, ali i producenti sadržaja u cyber prostoru.

Nove profesije dolaze iz cyber prostora

Streloviti rast cyber komunikacija neminovno traži nove profile cyber stručnjaka – profesionalaca koji će biti kreatori i administratori sadržaja, menadžeri digitalnih medija, online urednici, cyber PRovci, community menedžeri, SEO analitičari te stručnjaci za online oglašavanje i prodaju. Kako se školovati za te profesije „sadašnje budućnosti“? 

Budućnost studiramo danas – Cyber komunikacije

Jedini studij u regiji koji nudi stjecanje interdisciplinarnih praktičnih vještina i teoretskih znanja neophodnih za ove nove profesije u visoko tehnološkom okruženju digitalnih komunikacija i mreža jest preddiplomski sveučilišni studij Cyber komunikacija Sveučilišta VERN’.

Studij počinje ove jeseni s upisnom kvotom do 30 studenata, a više informacija zainteresirani mogu pronaći na poveznici Cyber komunikacije.

Digitalne komunikacije počivaju na razvoju informacijskih i komunikacijskih tehnologija, pa je tako koronakriza ubrzala i IV. industrijsku revoluciju dodatno brišući granice između fizičkog, digitalnog i biološkog svijeta. Oni koji se uspješno prilagode takvom okruženju imat će priliku sudjelovati u njegovom uzbudljivom oblikovanju.

Odjel za komunikacije
Datum objave: 26.8.2020.