Learning by doing

Studentska praksa VERN’ovim studentima omogućuje završno poslovno profiliranje pred kraj studija

Suradnjom s tvrtkama za vrijeme studija i rješavanjem poslovnih projekata studenti usvajaju znanja i vještine koje kasnije primjenjuju na studentskoj praksi te obogaćuju poslovnim iskustvom pred sami početak karijera.

Ljetni semestar je tradicionalno vrijeme u kojem većina studenata završnih godina prijediplomskih i diplomskih studija počinje aktivnije razmišljati o odlasku na studentsku praksu, kao završnom vidu poslovnog profiliranja pred završetka studija i početak razvoja poslovnih karijera. Ovaj obavezni segment studiranja na Sveučilištu VERN’ podrazumijeva od 120 do 480 sati rada u poslovnoj organizaciji u vidu stručne prakse za prijediplomce, odnosno specijalističke prakse za diplomce, ovisno o studiju.

Studenti praksu mogu dogovoriti samostalno ili posredstvom VERN’ovog Ureda za praksu koji kroz projekt suradnje s gospodarstvom #EducationmeetsBusiness surađuje s uspješnim tvrtkama u Hrvatskoj u kojima je već značajan broj VERN’ovaca stjecao prva poslovna iskustva poput: Raiffesienbanka, HBOR-a, Poliklinike Bagatin, PBZ-a, Rimac Automobila, hotela Esplanade, HRT-a, Media servisa, Styrie, Agencije 404, Hrvatskog telekoma, Q Agency, itd.

„Mnogi moji kolege i ja smo upravo preko VERN’a našli posao jer je faks jako dobro povezan s tržištem rada i konstantno vam se otvaraju nove mogućnosti. Osim toga mnogi ispiti su projektni i nerijetko podrazumijevaju rad na konkretnim projektima za tvrtke partnere koji onda znaju rezultirati i poslovnim ponudama.  Svakome studentu bih preporučila i karijerno savjetovanje jer je meni osobno jako pomoglo. Katkad i ne znaš za neke opcije koje postoje na tržištu, a kao najveću prednost savjetovanja izdvojila bih personalizirani pristup jer se Nataša kroz razgovor upozna s tvojim preferencijama i onda traži rješenje ‘po tvojoj mjeri’“, komentirala je studentica Iva Vasilj s diplomskog studija Upravljanje poslovnim komunikacijama.

Pozitivno iskustvo ugovaranja prakse preko VERN’ovog Ureda podijelio je s nama i student prijediplomskog studija Ekonomija poduzetništva Berislav Dželajlija: „Predložene i ponuđene prilike za praksu bile su točno u mom području interesa“.

Studentica Dora Županić s prijediplomskog studija Turizam odlučila se na samostalni pronalazak prakse no ističe kako Ured za praksu možda imao presudnu ulogu. „Najprije sam sama kontaktirala ljudske resurse nekoliko hotela. Iako sam se predstavila i poslala CV, nisam dobila povratne odgovore. Zatim sam se savjetovala s profesoricom Jeličić, ažurirala svoj način predstavljanja i u vrlo kratkom roku su me kontaktirali iz željenog hotela i pozvali na intervju.“

„Jako mi se svidjelo što su me kolege iz Ureda za praksu konstantno obavještavali o mojoj trenutnoj poziciji u pronalasku prakse, tako da apsolutno preporučam svim studentima koji još nisu samostalno pronašli praksu“, mišljenja je Marko Ćosić s diplomskog studija Računovodstvo i financije.

Korisno je također znati da osim u Hrvatskoj, VERN’ovim studentima na raspolaganju stoje i brojne mogućnosti za studentsku praksu diljem Europske unije, kroz program Erasmus+ pa osim novih ljudi i poslovne kulture mogu upoznati i rad u međunarodnom multikulturalnom okruženju.

Imaš li još pitanja oko studentske prakse ili tražiš najbolji odabir prema osobnim preferencijama, slobodno se javi u VERN’ov Ured za praksu Nataši Jeličić na email natasa.jelicic@vern.hr ili broj 099.21.06.934

Odjel za komunikacije
Datum objave: 14.3.2023.